(067) 673 73 54

Як правильно вибрати вбудовувану духовку (духову шафу)

Ще з давніх часів хорошу господиню можна було охарактеризувати за багатьма ознаками, проте саме запах свіжої випічки та її незрівнянний смак завжди асоціювався із теплом та затишком дому.

Рум’яні пиріжки, запечені другі страви, що є основою здорового харчування, різноманітні тістечка, печиво та безліч інших смаколиків можна приготувати лише в хорошій духовці, яка здатна бути хорошою помічницею для кожної господині.

Враховуючи сучасний темп життя, вибрати таку помічницю не так вже й просто, адже духовка повинна бути не лише елементом кухонних меблів – вона повинна вміти заощадити Ваш час та нагодувати Вашу сім’ю.

Перш ніж відправлятися за покупкою необхідно визначитись із типом  духовки, що залежить від способу керування. Є  два основних типи – залежна і незалежна духова шафа. Перший тип зазвичай є складовою повного комплекту вбудованої техніки – загальна панель управління, яка регулює не тільки функції духовки, але й варильної поверхні. Незалежна  духова шафа – це пристрій, який має свою панель управління і може бути розміщений  в будь-якій точці вашої кухні. Крім цього духовка може бути газовою та електричною, кожна має ряд своїх переваг та недоліків. До найбільш традиційних відносяться газові вбудовані духові шафи, оскільки вони набагато економічніші  у витратах на енергію і підходять для тих будинків і квартир, де і без того перевантажена електрична мережа.
Найчастіше такі духовки мають обмежену кількість режимів, використовують природну циркуляцію повітря, яка, періодично, створює господиням чимало клопоту.
Електричні духовки – більш сучасні і набирають популярності, так як їх можна вільно вбудовувати на тих кухнях, де варильні поверхні підключені до газу. Крім цього, у порівнянні з газовими, електричні духовки мають можливість точного встановлення температури (від 30° c до 300°), а також величезну кількість різних режимів і функцій (до 17!), які значно полегшують життя господині і сприяють приготування ідеальних кулінарних шедеврів.

Один з таких помічників – режим конвенції, який забезпечує повну циркуляцію гарячого повітря, на відміну від газових духовок, де підігрів може йти тільки знизу або зверху. В результаті господиня уникає таких неприємних ситуацій, коли страва  знизу вже підгорає, а зверху – абсолютно сира, до того ж, використовуючи такий зручний режим, можна одночасно готувати кілька страв на різних рівнях.

Також потрібно пам’ятати про дуже важливий момент при виборі вбудованої духовки – це термозахист меблевих фасадів. Попри наявність герметичного ущільнювача дверки духової шафи, про захист меблів не слід забувати, оскільки ущільнювачі з часом всихаються. Крім цього при виборі вбудованої духової шафи краще віддати перевагу тій у якої корпус має бокові панелі, адже при такому типі корпусу гаряче  повітря не потрапляє на бічні стінки пеналу – в результаті чого Ваші меблі не будуть псуватися.

На сьогоднішній день багато моделей електричних духовок оснащені набором автоматичних програм для приготування конкретних блюд і продуктів, є режим підігріву, що звільняє вас від придбання мікрохвильової печі, а також величезна кількість інших корисних примочок, які долучають до кулінарного мистецтва навіть тих, хто все життя був від нього далекий. Єдиним недоліком електричної духовки є досить високе енергоспоживання, середня кількість якого коливається в межах 2-5 кВт. А це говорить ще й про те, що перед установкою такого шафи важливо переконатися в тому, що ваша електропроводка впоратися з таким навантаженням.

Більшість духових шаф мають стандартні розміри.В залежності від кількості режимів роботи духовки можуть бути класичними та багатофункціональними.  . Класичні або, як їх ще називають, статичні пристрої мають не більше чотирьох основних режимів роботи, серед яких випічка зверху, знизу, їх комбінування і, можливо, режим гриля. Якщо ж Ви любитель новинок і експериментів, то Вам краще віддати свою перевагу на користь багатофункціональних пристроїв, які можуть порадувати різноманітними можливостями. Більшість багатофункціональних духовок забезпечені рожном для приготування гриля, ефект якого схожий з режимом конвекції. Краще віддати перевагу електричному вертелу, який зазвичай розташований по діагоналі. Деякі електричні духовки оснащені режимом очищення.
Відмінний варіант для тих господинь які багато і часто готують  - моделі з піролітичної очищенням, процес самоочищення в результаті якого відбувається завдяки дуже високих температур, до яких здатна розігрітися духовка. Весь жир та інші забруднення вигорають, Вам залишається лише змести попіл.